2011. február 8., kedd

The Fighter ( A Harcos )

Megint egy bokszolós film, újra? Ki szereti ezeket egyáltalán a fanatikusokon kívül? A kutya fülét!!! Ez most valami más......
Már a film elején láthatjuk "true story" azaz igaz történet alapján. Sejtésem szerint ez dokumentum filmes felépítésű lesz, és a film 1/3-nál sajnos ez be is igazolódott. De ez nem baj! Sőt ha belegondolunk ez az ész szerű, hiszen ha megtörtént eseményt dolgozunk fel kell tárni a néző felé a hátteret, teljes kudarchoz vezetne az "in medias res" . Most gondolom azon kevesek akik olvassák, 90%-uk megfanyalodott a dokumentumfilm szó hallatán, pedig ez nem egyenlő az unalmassal, egysíkúval. Na de nem is ez a lényeg, aki megakarja nézni kibírja, bevallom kicsit unalmas, de talán nem is ez a jó szó, inkább nem volt izgalmakban gazdag az eleje. Amerikai nagycsalád, szegényes környék, két fiú testvér és rengeteg húg. Mindketten sikeres bokszolók akarnak lenni ám azonban , a báty, Dicky kezd kiöregedni és ennek fejébe még drogozik is. Öccsét Micky-t , anyjuk menedzseli , bátyja edzi de a vereségek csak egymást követik míg egy nap Dicky bajba kerül. Rántja magával öccsét ( itt megfigyelhető egy kis ellenszenv keltés a rendőrök irányába ) is, börtön, Micky szárnyalni kezd testvére nélkül ami konfliktusokat szül a családi egységben, s közben szerelem is bonyolítja a helyzetet. Ráadásként a film 3/4-ig az HBO készít egy filmet a drogos Dicky-ről, amit persze ki is fordítanak. Végezetül pedig egy igazi bokszmeccset láthatunk.
Ezt a filmet ne úgy nézzétek mint amikor egy vígjátékot ültök le megnézni, hangolódjatok rá át, és próbáljatok kicsit azonosulni vele. Akkor lesz igazán élvezhető ha mögé tudsz látni. Aki nem akarja az nem is fogja megérteni. Nem lehet hatalmas durranás a film, de a kezdeti unalmasságot áthidalta, pozitív csalódást hozott és még kisebb tanulságok is felfedezhetőek benne.

ajánlott megnézni:  1x
meglehet nézni:  max. 1x
mögöttes tartalom: kitartás, családi egység, testvér szeretet
ismert szereplők:  Mark Walhberg
műfaj: Önéletrajz/dráma
láttam: eredeti angol / SRC
total score: 5.5/10







IMDb
Port.hu <== feliratos trailer!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése